Propozycja Mateusza Gesslera na danie, które zaskoczy bliskich: pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana Comte

Płatna współpraca

W kolejnym odcinku „halo tu polsat” Mateusz Gessler zaproponował danie, które łączy w sobie francuski szyk i polską tradycję – polędwiczkę wieprzową faszerowaną serem Comte i aromatycznymi ziołami, owiniętą w soczysty boczek. To wykwintne danie zaskakuje nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Nawet początkujący kucharze poczują się jak doświadczeni mistrzowie! Danie świetnie sprawdzi się podczas uroczystych okazji lub wówczas, gdy chcemy podkreślić wagę chwili wyjątkowym posiłkiem.

Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana Comte to propozycja na przyjęcia, gdzie zachwyci wymagających smakoszy
Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana Comte to propozycja na przyjęcia, gdzie zachwyci wymagających smakoszymateriały promocyjne

Miękka, soczysta wieprzowina, w której wnętrzu ukrywa się delikatnie pikantny farsz, rozpływa się w ustach, a chrupiący boczek nadaje daniu wyjątkowego charakteru. Ser Comte - klasyk francuskiej kuchni - wprowadza natomiast subtelną nutę orzechową, która idealnie współgra z aromatem świeżych ziół. Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana Comte zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem: złocisty boczek, otulający polędwiczkę, sprawia, że całość prezentuje się elegancko. Danie, podane na białym talerzu oraz w towarzystwie prażonej cebulki, z pewnością zrobi wrażenie na każdym gościu.

Propozycja Mateusza Gesslera na danie, które zaskoczy bliskich: pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana Comtemateriały promocyjne

Składniki na cztery osoby

Polędwiczka:

  • Polędwiczka wieprzowa - 2 szt.
  • Boczek wędzony parzony w plastrach - 16 szt.
  • Sól i pieprz
  • Sznurek i papier do pieczenia

Farsz:

  • Ser Francuski Comte - 300 g
  • Masło - 150 g
  • Natka pietruszki - 50 g
  • Papryka ostra
  • Czosnek przeciśnięty - ząbek
  • Sól i pieprz

Puree:

  • Ziemniaki na puree - 600 g
  • Śmietana 30 proc. - 80 g
  • Mleko 3,2 proc. - 100 g
  • Masło - 120 g
  • Musztarda francuska
  • Prażona cebula
  • Sól i pieprz

Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana Comte i ziołami, zawinięta boczkiem: jak przygotować?

Przygotowania rozpocznij od nagrzania piekarnika do 185 stopni Celsjusza, by był gotowy na pieczenie polędwiczek. Mięso umyj, dokładnie oczyść z błon, a następnie rozbij na płasko. Na pewno wiesz, jak to zrobić - podobnie przygotowuje się mięso na kotlety schabowe. Następnie rozłóż plastry boczku na blacie w taki sposób, aby na siebie lekko nachodziły. Połóż na nich przygotowaną polędwiczkę. Dopraw ją solą i pieprzem, a w międzyczasie nastaw ziemniaki na puree, gotując je w osolonej wodzie.

Czas na farsz! Zaczynamy od starcia na drobno w misce sera Comte. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz odrobinę ostrej papryki. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki z masłem, ale nie za długo - zależy nam na tym, by zachowały swoją strukturę. Uformuj farsz w kształt rulonika i ułóż go na środku polędwiczki. Na koniec zawiń mięso razem z farszem w boczek, tworząc ciasną roladę. Zabezpiecz sznurkiem.

Tak przygotowaną polędwiczkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20-30 minut (w zależności od grubości mięsa). W międzyczasie odcedź ziemniaki, pozwól im chwilę odparować na ogniu, a następnie przeciśnij przez praskę. Do gorących ziemniaków dodaj masło, mleko oraz śmietanę. Mieszaj, aż całość uzyska kremową konsystencję. Dopraw puree musztardą francuską, solą i pieprzem oraz dodaj prażoną cebulkę.

Polędwiczkę podawaj pokrojoną w plastry ułożoną na talerzu obok puree, udekorowaną odrobiną natki pietruszki oraz prażonej cebuli. Smacznego!

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas