Propozycja Mateusza Gesslera, która zachwyci zaproszonych gości: tarta filo z burakiem, karmelizowaną cebulą i serem Arla Apetina

Materiał promocyjny

W kolejnym odcinku „halo tu polsat” Mateusz Gessler zaproponował danie, które świetnie nada się na wyjątkową kolację w gronie najbliższych lub na elegancką imprezę. Mowa o tarcie filo z burakiem, karmelizowaną cebulą i serem typu śródziemnomorskiego Arla Apetina. Brzmi jak wyszukane danie? Być może, ale w rzeczywistości jest ono zaskakująco proste do przygotowania.

Tarta filo z burakiem, karmelizowaną cebulą i serem Arla Apetina
Tarta filo z burakiem, karmelizowaną cebulą i serem Arla Apetinamateriały promocyjne

Tarta filo z burakiem, karmelizowaną cebulą i serem typu śródziemnomorskiego Arla Apetina

Propozycja Mateusza Gesslera, która zachwyci zaproszonych gości: tarta filo z burakiem, karmelizowaną cebulą i serem Arla Apetinamateriały promocyjne

Zaproponowane przez Mateusza Gesslera danie to połączenie delikatnych smaków buraka, słodyczy karmelizowanej cebuli i intensywności sera. Jeśli dodamy do tego lekko chrupiące ciasto, otrzymamy zaskakującą kompozycję, która zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Z tego powodu idealnie nada się na specjalne okazje, takie jak uroczysta kolacja w gronie przyjaciół czy romantyczny wieczór przy świecach we dwoje.

Składniki:

  • ser Arla Apetina typu śródziemnomorskiego
  • 500 g cebuli białej
  • duża łyżka masła
  • trzy łyżki cukru
  • trzy łyżki octu balsamico
  • osiem papierów ciasta filo
  • 70 g masła klarowanego
  • 400 g gotowanych i obranych buraków
  • trzy duże łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka zataru
  • trzy łyżki orzechów pinii
  • garść roszponki  
  • granat (pestki do dekoracji)
  • świeża bazylia

Jak przygotować tartę filo z burakiem, karmelizowaną cebulą i serem Arla Apetina?

Zaczynamy od przygotowania karmelizowanej cebuli - obieramy i kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę, a następnie smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Kiedy zmięknie i zacznie puszczać wodę, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Kontynuuj karmelizowanie przez kolejne kilka minut do momentu, aż cebula nabierze złocistego koloru. Na koniec dolej ocet balsamiczny i gotuj nie dłużej niż 10 minut. Odstaw cebulę do ostygnięcia. Czas na ciasto!

Arkusze ciasta filo rozłóż na blacie i każdy z nich dokładnie posmaruj roztopionym masłem klarowanym, aby uzyskać chrupiący efekt po upieczeniu. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż (jedna na drugiej) osiem warstw i każdą z nich posmaruj masłem. Na ostatnią rozłóż wystudzoną cebulową konfiturę. Jeśli lubisz zioła, możesz dosypać odrobinę tymianku, który wzbogaci aromat całego dania.

Następnie ugotowane buraki pokrój w bardzo cienkie plasterki, najlepiej za pomocą mandoliny. Ułóż je na cebuli w równych warstwach, oprósz zatarem i rozkrusz ser Arla Apetina typu śródziemnomorskiego na wierzchu dania. Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (z funkcją termoobiegu) na około 20 minut, aż ser lekko się roztopi.

W międzyczasie na suchej patelni upraż orzeszki pinii - dodadzą całości orzechowego posmaku. Gdy tarta będzie już gotowa, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na chwilę do przestygnięcia. Przed podaniem udekoruj ją świeżymi liśćmi bazylii, garścią roszponki, pestkami granatu i prażonymi orzeszkami pinii.

Materiał promocyjny

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas