Propozycja Jurka Sobieniaka na domowego sylwestra: wytrawny sernik z konfiturą z suszonych moreli
Płatna współpraca
W kolejnym odcinku „halo tu polsat” Jurek Sobieniak zaproponował deser, który zachwyca pozornymi sprzecznościami: prostotą i wykwintnością. To ciekawa alternatywa dla klasycznych, słodkich wersji tego wypieku, zyskująca nowy charakter dzięki wykorzystaniu intensywnego w smaku sera Dziugas.
Klasyka, która nigdy się nie nudzi? Sernik! Jego kremowa konsystencja i delikatny smak od lat królują na polskich stołach. Nie wszyscy wiedzą jednak, iż ten tradycyjny deser można przygotować w zupełnie inny sposób - nie musi być słodko, by było smacznie. Nie dajmy się też zwieść pozorom: wytrawny sernik z konfiturą z suszonych moreli, choć brzmi jak deser z wykwintnej restauracji, w praktyce pozostaje bardzo prosty w przygotowaniu. Bazą jest dobrze znana masa serowa, jednak w tej wersji wzbogacona o intensywnie aromatyczny ser dojrzewający, a wisienką na torcie (a właściwie: serniku) jest konfitura.
Składniki
Na sernik:
- 300 g sera Dziugas 12-miesięcznego
- siedem jajek
- 300 g sera śmietankowego mielonego
- świeżo mielony pieprz
- sól
- opakowanie solonych krakersów
- 50 g masła
- liście endywii kędzierzawej (cykorii strzępiastej) do dekoracji
Na konfiturę:
- 200 g suszonych moreli
- 500 ml wody
- 100 g miodu
- szczypta tymianku
Sposób przygotowania sernika z konfiturą z suszonych moreli
Zaczynamy od masy serowej. W dużej misce rozbijamy siedem jajek i dokładnie je miksujemy, aby masa stała się puszysta. Następnie dodajemy mielony ser śmietankowy, starty ser Dziugas oraz świeżo mielony pieprz i szczyptę soli. Łączymy wszystkie składniki, mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Warto zaznaczyć, iż Dziugas nie zawiera laktozy, sztucznych dodatków ani barwników, a jego wyrazisty smak pochodzi z naturalnego procesu dojrzewania.
Następnie przygotujmy formę do pieczenia o średnicy 26 cm. Smarujemy ją dokładnie masłem, a następnie posypujemy rozkruszonymi krakersami, które stworzą chrupiący spód. Wlewamy masę serową do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 50 minut w trybie termoobiegu. Umieszczamy formę na środkowej półce piekarnika, aby deser równomiernie się upiekł.
Czas, gdy sernik się piecze, wykorzystajmy na przygotowanie konfitury z suszonych moreli. Wsypujemy morele do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż staną się miękkie i mocno spęcznieją. Połowę owoców miksujemy razem z miodem na gładką pastę, a resztę drobno siekamy. Następnie łączymy obie części i smażymy przez 2-3 minuty z dodatkiem szczypty tymianku, aby konfitura nabrała ziołowej głębi.
Gotowy sernik podajemy na ciepło lub schłodzony, z obfitą porcją konfitury z moreli na wierzchu. Całość dekorujemy liśćmi endywii kędzierzawej, które dodadzą daniu wyrazistości i elegancji. Smacznego!
Płatna współpraca