Propozycja Ewy Olejniczak na elegancką kolację: zapiekane cannelloni faszerowane szpinakiem z sosem beszamelowym

Płatna współpraca

W kolejnym odcinku „halo tu polsat” Ewa Olejniczak zaproponowała danie, które łączy delikatność włoskiego makaronu z aromatycznym nadzieniem szpinakowym i aksamitnym beszamelem. To propozycja zarówno na wyjątkowe okazje, ale też na codzienny obiad. Mimo eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku, przygotowanie tego dania nie wymaga skomplikowanych czynności i wielkich umiejętności kulinarnych.

Zapiekane cannelloni faszerowane szpinakiem z sosem beszamel zachwyci wegetarian i miłośników kuchni włoskiej
Zapiekane cannelloni faszerowane szpinakiem z sosem beszamel zachwyci wegetarian i miłośników kuchni włoskiejmateriały promocyjne

Zapiekane cannelloni faszerowane szpinakiem z sosem beszamelowym to danie, które prezentuje się niezwykle apetycznie: soczyste zielone wnętrze szpinakowego farszu kontrastuje z jasnym sosem i złocistą warstwą sera. Mimo że wygląda jak potrawa z ekskluzywnej restauracji, jej przygotowanie jest proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Kluczem do sukcesu jest dobrze odciśnięty szpinak i odpowiednia konsystencja beszamelu - jeśli zadbamy o te szczegóły, efekt końcowy z pewnością będzie zachwycający.

W parze z efektownym wyglądem idzie smak. Makaronowe rurki wypełnione kremowym farszem ze szpinaku i czosnku doskonale komponują się z delikatnym, maślanym beszamelem, który nadaje całości aksamitnej konsystencji. Dla osób z nietolerancją laktozy proponujemy wykorzystanie produktów z oferty OSM Łowicz, które nie zawierają tego cukru i pozwalają cieszyć się smakiem łowickich produktów mlecznych.

Propozycja Ewy Olejniczak na elegancką kolację: zapiekane cannelloni faszerowane szpinakiem z sosem beszamelowymmateriały promocyjne

Składniki

  • Makaron cannelloni (200 g)
  • Szpinak mrożony - całe liście (300 g)
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Masło ekstra od OSM Łowicz, bez laktozy (60 g + 50g)
  • Mąka (60 g)
  • Mleko UHT od OSM Łowicz bez laktozy 3,2 %. (700 ml)
  • Ser Gouda od OSM Łowicz w porcji (250 g)
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól himalajska
  • Pieprz świeżo mielony
  • Rękaw cukierniczy jednorazowy

Przygotowanie

Przygotowanie dania zaczynamy od beszamelu. W garnku rozpuścić 60 g masła od OSM Łowicz i dodaj do niego mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Następnie stopniowo dolewaj mleko UTH od OSM Łowicz bez laktozy 3,2%, ponownie nieustannie mieszając, aby uniknąć pojawienia się grudek. Dopraw solą oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji.

Kolejny etap to przygotowanie farszu. Szpinak rozmroź, dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i delikatnie podsmaż na ok. 50 g masła od OSM Łowicz z dodatkiem drobno posiekanego lub startego czosnku. Po krótkim duszeniu szpinak dopraw solą i pieprzem, a następnie drobno posiekaj. Dodaj do niego kilka łyżek beszamelu, aby farsz stał się jeszcze bardziej kremowy.

Cannelloni warto krótko obgotować w osolonej wodzie - dzięki temu będą bardziej elastyczne i łatwiejsze do napełnienia farszem. W tym celu najlepiej sprawdzi się rękaw cukierniczy, który pozwoli równomiernie rozprowadzić nadzienie w makaronowych rurkach.

W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę beszamelu, a następnie ułóż faszerowane rurki jedna obok drugiej, dbając o to, aby przylegały do siebie. Całość polej resztą sosu i posyp obficie startym serem Gouda od OSM Łowicz. Tak przygotowane cannelloni zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C pod przykryciem, a na koniec odkryj na kolejne kilka minut, aby ser się zrumienił.

Gotowe danie najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy ser jest jeszcze delikatnie ciągnący, a makaron idealnie miękki.

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?