Pasta z fasoli – pyszne smarowidło do chleba
W kuchni „halo tu polsat” Ewa Wachowicz po raz kolejny udowodniła, że proste składniki mogą stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Tym razem przygotowała aromatyczną pastę z fasoli Piękny Jaś z dodatkiem suszonych śliwek i przypraw. To smarowidło idealnie wpisuje się w trend domowych, zdrowych przekąsek.

Fasola – idealny składnik wegańskiego smarowidła
Zamiast wędliny – pasta warzywna, zamiast produktu sklepowego – domowy. Coraz częściej szukamy zamienników dla klasycznych dodatków do pieczywa. Gotowe pasty ze sklepu często zawierają konserwanty i sztuczne dodatki, dlatego wolimy zrobić własną – od początku do końca. Dzięki temu dokładnie wiemy, jaki ma skład. Idealne do smarowideł są oczywiście strączki.
Fasola Piękny Jaś nadaje się doskonale. Zrobimy z niej pastę pożywną, kremową i wegańską. Przygotowanie jej jest proste, a z pomocą ręcznego blendera BOSCH w mgnieniu oka połączymy wszystkie składniki w gładką konsystencję idealną do smarowania.
Przepis na smarowidło z fasoli Piękny Jaś według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 szklanka fasoli Piękny Jaś
- ½ łyżeczki kuminu
- sól do smaku
- kilka suszonych śliwek
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
Do podania:
- ulubione pieczywo
- ogórki kiszone
Sposób przygotowania:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy ją, przekładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy kumin, sól i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy kilka suszonych śliwek i gotujemy jeszcze kilka minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. Doprawiamy majerankiem i jeszcze kilkanaście sekund podsmażamy.
Całość przekładamy do rozdrabniacza blendera ręcznego ErgoMaster marki Bosch. Następnie dodajemy ugotowaną fasolę z suszonymi śliwkami, przyprawiamy papryką, wlewamy sos sojowy i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody z gotowania fasoli. Blender ErgoMaster marki Bosch z łatwością połączy wszystkie składniki w idealnie kremową konsystencję.
Gotowe smarowidło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Podajemy z kromką chleba i ogórkiem kiszonym.
To naprawdę świetny sposób na urozmaicenie codziennych kanapek!
Płatna współpraca