Pasta alla Norma, czyli bakłażanowa symfonia smaku prosto z sycylijskiej Katanii. Według Stefano Terrazzino

Redakcja
Pasta alla Norma to danie, bez którego sycylijską kuchnię trudno byłoby nazwać kompletną. Pochodzi z Katanii, położonej u stóp Etny, gdzie bakłażan króluje na talerzach równie często, co pomarańcze na tamtejszych mercati. Nazwę zawdzięczać ma słynnej operze "Norma" Vincenza Belliniego, a także dramaturgowi – Nino Martoglio – który po spróbowaniu prostej kompozycji z makaronu, pomidorów, pieczonego bakłażana i solonej ricotty, miał wykrzyknąć: "Chista è 'na vera Norma!" ("To jest prawdziwa Norma!"). A więc arcydzieło godne swojego czasu. Pasta ta najczęściej serwowana jest z maccheroni, w wersji Stefano Terrazzino podstawę stanowi jednak tortiglioni – równie dobrze trzymające całość w ryzach. Prosto, uczciwie i z charakterem. Jak na Sycylię przystało.

Tortiglioni alla Norma
Składniki:
- 450 gramów tortiglioni
- 400 gramów bakłażana
- 200 gramów solonej ricotty (ricotta salata)
- 1 butelka passaty pomidorowej (około 700 gramów)
- 55 mililitrów oleju arachidowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 5 gramów świeżej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, bakłażany zaś umyć i pokroić w kostkę o boku około 1-2 centymetrów. Przełożyć je na blachę, skropić olejem arachidowym, oprószyć solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
W międzyczasie przygotować sos – w rondlu podgrzać odrobinę oliwy, dodać passatę pomidorową oraz suszone oregano. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, aby sos zgęstniał i odparował nadmiar wody. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Tortiglioni ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i od razu dodać do gorącego sosu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać upieczone bakłażany i posiekaną świeżą bazylię. Wszystko delikatnie wymieszać, a przed podaniem posypać startą soloną ricottą.