Mini hot dogi z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę
W kuchni „halo tu polsat” Ewa Olejniczak pokazała przepis na mini hot dogi z ciasta francuskiego – absolutny hit każdej dziecięcej imprezy. Robi się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej – znikają z talerzy! Do ich przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Efekt? Uśmiech na twarzach dzieci, zajadających się ulubioną przekąską.

Kiedy organizujemy imprezę z okazji Dnia Dziecka u większości z nas pojawia się problem: co przyrządzić, żeby się nie narobić, było smacznie i - co najważniejsze - żeby dzieci chciały to jeść? Odpadają wyrafinowane tarty, sałatki z rukolą i inne "dorosłe" przysmaki. Potrzebujemy czegoś prostego, co rozkocha w sobie nawet największego niejadka. I właśnie wtedy z pomocą przychodzi niezawodny duet - ciasto francuskie i... kiełbaski z szynki bez osłonki od JBB Bałdyga. To klasyka, która nigdy nie zawodzi - jak ulubiona bajka, którą wspólnie oglądaliśmy już tyle razy, a wciąż cieszy.
Składniki na 12 sztuk mini hot dogów
- 4 szt. kiełbasek bez osłonki z szynki JBB Bałdyga
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 6 plastrów sera żółtego (przekrojonych na pół)
- 1 jajko
- Passata pomidorowa z ziołami
Sposób przyrządzenia
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Każdy kawałek smarujemy passatą. Na środek układamy 1/3 kiełbaski i pół plasterka sera. Owijamy składniki ciastem i sklejamy, następnie układamy mini hot dogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut. Pieczemy, aż będą złociste. Podajemy z passatą do maczania.
Efekt? Z zewnątrz chrupiące ciasto, w środku pyszna kiełbaska i roztopiony ser. Ta przekąska jest bezpiecznym wyborem, jeśli przygotowujemy dania z myślą o dzieciach. Nie mamy wątpliwości - będą zachwycone!
Płatna współpraca