Łazanki z kremowym serkiem i grzybami
Nie trzeba wielkich okazji ani skomplikowanych przepisów, żeby stworzyć w kuchni coś wyjątkowego. Wystarczy kilka dobrej jakości składników i otwartość na kulinarne eksperymenty. Czy przyrządzając łazanki, można osiągnąć efekt wow? Jak najbardziej! Udowodniliśmy to w studiu „halo tu polsat”.

W kuchni najbardziej lubimy moment, w którym coś prostego nagle staje się czymś więcej. Bo wystarczy kilka nieoczywistych dodatków, żeby zwykły obiad zamienił się w kulinarne doświadczenie.
Ten przepis na łazanki jest dokładnie taki: znajomy, komfortowy, a jednocześnie nietypowy. Kremowy serek Arla, aromatyczne grzyby, nuta rumu i wina - spotykamy znane smaki, a jednocześnie czujemy się zaskoczeni.
Łazanki z serkiem kremowym Arla, grzybami i ciemnym rumem
Składniki:
- 250 g makaronu łazanki,
- 200 g borowików mrożonych w całości,
- 100 ml wywaru z suszonych grzybów,
- 70 ml białego wina,
- 150 g serka kremowego Arla,
- 2 cebule szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 ml ciemnego rumu,
- 2 łyżki masła,
- 60 ml oliwy,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka tymianku (świeżego lub suszonego),
- ½ łyżeczki majeranku,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- natka pietruszki i mikro zioła.
Przygotowanie:
Borowiki trzy godziny wcześniej wyjmujemy z zamrażarki i rozkładamy je na płaskiej blaszce, żeby rozmrażały się równomiernie. Nastawiamy wywar z suszonych grzybów, dajemy do niego wodę, która zebrała się podczas rozmrażania borowików.
Łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowując pół szklanki wody z gotowania. Skrapiamy lekko makaron oliwą.
Rozmrożone borowiki kroimy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy grzyby, aż odparuje nadmiar wody i lekko się zarumienią.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dorzucamy czosnek, a po chwili podsmażone grzyby. Smażymy dalej, aż wszystko nabierze koloru i aromatu.
Zwiększamy ogień, wlewamy ciemny rum i pozwalamy mu odparować przez 30-60 sekund - zostaje tylko głęboki, ciepły aromat. To samo robimy z białym winem.
Dodajemy tymianek, majeranek, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień, dokładamy serek kremowy Arla oraz śmietankę. Mieszamy, aż powstanie gładki, aksamitny sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu.
Na koniec dodajemy łazanki, delikatnie mieszamy i podgrzewamy całość przez 1-2 minuty, aż wszystkie smaki się połączą. Podajemy posypane natką pietruszki i mikro ziołami - niech będzie świeżo, zielono i apetycznie.
Materiał promocyjny