Koreańskie hot-dogi: prosty przepis na azjatycki street food
Płatna współpraca
W kolejnym odcinku „halo tu polsat” zaskoczono widzów koreańskimi hot-dogami, które stały się prawdziwą sensacją w kuchni street food. Chrupiące, aromatyczne, z ciągnącym się serem w środku – ten przysmak nie tylko kusi smakiem, ale też łatwością przygotowania. To propozycja idealna na imprezy, wieczory filmowe, ale też świetna opcja na szybką przekąskę.
Chrupiąca, złocista panierka, a pod nią ciągnący się ser oraz aromatyczna kiełbaska. Brzmi smakowicie, prawda? Oto koreańskie hot-dogi, wyróżniające się nie tylko smakiem, ale także ciekawą formą podania, co czyni je idealnym street foodem do jedzenia w biegu lub podczas spotkań z przyjaciółmi (będą zaskoczeni!). Tym bardziej że przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet osoba z niewielkim doświadczeniem kulinarnym.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml mleka
- jajko
Pozostałe składniki:
- dwa ziemniaki
- 150 g sera edam
- 150 g kiełbasy bez osłonki JBB Bałdyga
- Panko (bułka japońska)
- Olej do smażenia (temperatura 130°C i 180°C)
- Patyczki do sushi
Przygotowanie
Zaczynamy od ciasta: w misce wymieszaj cukier z drożdżami, dodając odrobinę ciepłego mleka. Odstaw na chwilę, aż drożdże zaczną "pracować" i się rozpuszczą. Dodaj do mieszanki mąkę, sól, resztę mleka oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz elastyczne ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotuj ziemniaki i nadzienie.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę o boku kilku mm. W garnku rozgrzej olej do temperatury 130°C i delikatnie blanszuj ziemniaczki, smażąc je przez kilka minut, aż zmiękną (ale nie zaczną się jeszcze rumienić). Po wyjęciu osusz je na ręczniku papierowym. Kiełbasę bez osłonki JBB Bałdyga i ser pokrój na równe kawałki, tak by dało się je łatwo nabić na patyczki.
Ciasto wyrosło? Czas na składanie hot-dogów! Na patyczek do sushi nabijaj na przemian kawałki sera i kiełbasy bez osłonki JBB Bałdyga - to gwarancja, że powstaną apetyczne kompozycje. Każdy patyczek zanurz w cieście, a następnie obtocz w blanszowanych ziemniaczkach. Na koniec pokryj całość panierką z panko.
Ostatni etap to smażenie. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do 180°C i smaż przygotowane hot-dogi, aż będą chrupiące (z każdej strony). Nie zapominaj o obracaniu ich w trakcie smażenia. Po wyjęciu ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przekąskę podawaj na ciepło, najlepiej z ulubionymi sosami.
Płatna współpraca