Klopsiki i inne zjawiska kulinarne. Z ziemniakami (i nie tylko) zapiekane
Niepozorne, ale zawsze skuteczne – klopsiki mają w sobie coś, co sprawia, że trudno im się oprzeć. Choć najczęściej duszone, smażone czy gotowane, prawdziwa poezja zaczyna się, gdy trafiają do piekarnika. W wersji Ewy Wachowicz zapiekają się razem z plastrami ziemniaków, aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą, tworząc kompozycję prostą, choć jednocześnie przyjemnie wielowymiarową. Trochę klasyki, odrobina swojskich nut i dużo smaku, który nie wymaga skomplikowanej pracy – a jedynie odrobiny cierpliwości, by po chwili wynagrodzić oczekiwanie pełnowymiarowym daniem.

Zapiekane klopsiki – z ziemniakami, mozzarellą i sosem pomidorowym
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego z piersi indyka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- garść liści kolendry
- sól, pieprz
- 8-10 ugotowanych al dente ziemniaków
- olej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 100 gramów mozzarelli
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, po czym przełożyć do miski z mięsem mielonym. Dodać żółtko oraz posiekane listki kolendry. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić masę, aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zwilżonymi dłońmi uformować niewielkie klopsiki - dorównujące wielkością orzechowi włoskiemu.
Ziemniaki pokroić w plastry, zaś formę do zapiekania natłuścić olejem. Następnie układać w niej, naprzemiennie i pionowo, ziemniaki oraz klopsiki, tak, aby mięso nie stykało się ze sobą. Pomidory wymieszać z bazylią, oregano, solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozprowadzić na wierzchu zapiekanki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie posypać startą mozzarellą i zapiekać kolejne 30 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.