Kiełbaski w sosie teriyaki – azjatyckie danie z polskim akcentem

Płatna współpraca

W programie „halo tu polsat” Ewa Olejniczak przygotowała danie, które łączy orientalne smaki Azji z naszymi ulubionymi, rodzimymi produktami. W roli głównej wystąpiły kiełbaski z szynki – delikatne, aromatyczne, idealnie nadające się do szybkich dań z woka. Jak przyrządzić danie?

To danie jest dowodem na to, że z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowy, orientalny obiad
To danie jest dowodem na to, że z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowy, orientalny obiadmateriały promocyjne

Szybko, aromatycznie i nietuzinkowo - w kuchni programu "halo tu Polsat" towarzyszyliśmy Ewie Olejniczak przy gotowaniu dania inspirowanego azjatyckim street foodem, ale z polskim twistem. W roli głównej występują kiełbaski z szynki, które idealnie komponują się z warzywami stir-fry i wyrazistym sosem teriyaki. To połączenie, które zaskakuje smakiem, a przy tym nie wymaga godzin spędzonych w kuchni.

Kiełbaski w sosie teriyaki – azjatyckie danie z polskim akcentemmateriały promocyjne

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 szt. kiełbaski z szynki bez osłonki JBB Bałdyga
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 3 cm świeżego imbiru, obranego i posiekanego
  • 1 papryczka chili, pokrojona w cienkie paseczki
  • 2 marchewki, pokrojone w cienkie paski
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 1 cukinia, pokrojona w paski
  • 6 łyżek sosu teriyaki
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łodygi świeżej kolendry
  • 250 g ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

Kiełbaski nacinamy i kroimy na trzy mniejsze kawałki. Smażymy je na patelni lub w woku przez 8-10 minut, aż się dobrze zrumienią. Następnie odkładamy na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa w następującej kolejności: cebula, imbir, marchewka, papryka, cukinia i chili. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale zachowają chrupkość.

Do warzyw dodajemy sos teriyaki, miód i ocet ryżowy. Całość dokładnie mieszamy.

Wrzucamy z powrotem kiełbaski i podgrzewamy jeszcze kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w wodzie, by przyspieszyć proces.

W międzyczasie gotujemy ryż jaśminowy - w proporcji dwie szklanki wody, jedna szklanka ryżu, na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut.

Na talerze wykładamy porcje ryżu, na to warzywa z kiełbaskami, a całość posypujemy sezamem i świeżą kolendrą.

To danie jest doskonałym dowodem na to, że z kilku prostych składników - i dobrego produktu jak kiełbaski JBB Bałdyga - można wyczarować wyjątkowy, orientalny obiad. Smakuje tak dobrze, jak wygląda!

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?