Jakie akcesoria kuchenne wybrać, aby ułatwić sobie gotowanie? Niezbędnik od Ambition
Materiał promocyjny
Niezależnie od tego, czy jesteśmy zapalonymi miłośnikami gotowania, którzy spędzają długie godziny na przyrządzaniu wyszukanych potraw, czy wolimy raczej szybkie posiłki – każdy z nas potrzebuje dobrze wyposażonej kuchni. Odpowiednio dobrane akcesoria nie tylko ułatwiają pracę, ale sprawiają też, że gotowanie staje się przyjemniejsze i mniej czasochłonne. Przykład? Jesienny rozgrzewający kociołek z chorizo, którego przygotowanie mogliśmy obserwować w „halo tu polsat”.
Noże kuchenne: precyzja i wygoda w jednym
W żadnej kuchni zabraknąć nie może solidnych noży, gwarantujących precyzyjne i bezpieczne krojenie. Wyprofilowane rękojeści modeli od Ambition zapewniają komfort podczas użytkowania, a ostrza wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej przekładają się na długą trwałość. To narzędzia, które poradzą sobie zarówno z delikatnymi produktami, jak i z trudnymi do przecięcia składnikami (twarde warzywa czy mięso z kością).
Garnki i patelnie: solidność i uniwersalność
Kuchni nie ma również bez garnków i patelni - wybór odpowiednich to podstawa komfortowego i efektywnego gotowania. Garnki i patelnie marki Ambition z jednej strony cechuje solidność, gdyż wykonane są z wytrzymałych materiałów, równomiernie rozprowadzających ciepło. Z drugiej - wszechstronność. Pozwalają bowiem na gotowanie zróżnicowanych dań: od zup, poprzez potraw smażonych, a kończąc na duszonych.
Deski do krojenia: higiena i funkcjonalność
Deski marki Ambition wykonane są z materiałów, które zapobiegają gromadzeniu się bakterii i łatwo się czyszczą, co jest szczególnie ważne przy krojeniu mięsa i ryb. Równie ważną kwestią jest funkcjonalność, czyli choćby antypoślizgowa powierzchnia, która zapobiega przesuwaniu się deski podczas pracy.
Akcesoria do pieczenia: niezbędne dla miłośników wypieków
Produkty wykonane z materiałów odpornych na wysokie temperatury, cechujące się trwałością i odpornością na zarysowania - oto największe walory akcesoriów do pieczenia Ambition. Dodatkowo nieprzywierająca powierzchnia ułatwia wyciąganie wypieków, dzięki czemu nie musimy się martwić o uszkodzenie ciasta podczas wyjmowania go z formy.
Organizery kuchenne: porządek to podstawa
Kiedy gotowanie jest przyjemniejsze i szybsze? Gdy w kuchni panuje ład i porządek. Pomocne w osiągnięciu tego celu z pewnością okażą się organizery kuchenne - dzięki nim wszystkie niezbędne akcesoria są zawsze pod ręką. Czym wyróżniają się modele od Ambition? Trwałością zastosowanych materiałów, które pozostają odporne na wilgoć, co jest szczególnie istotne w środowisku kuchennym.
Praktyczne dodatki: drobiazgi, które robią różnicę
Każdy kucharz wie, że drobne akcesoria robią największą różnicę w codziennym gotowaniu. Chochelki, obieraczki, łopatki czy wyciskarki do czosnku to małe, ale niezwykle przydatne narzędzia, które znajdziesz w ofercie Ambition. I mimo że o tych przedmiotach zwykle nie myślimy w pierwszej kolejności, docenimy je dopiero wówczas, gdy nam ich zabraknie.
Jeśli chcemy w pełni cieszyć się gotowaniem i osiągnąć doskonałe efekty w kuchni, warto mieć pod ręką nie tylko dobrej jakości akcesoria, ale także inspirujące przepisy. Dobrze wyposażona kuchnia nie tylko ułatwia pracę, lecz także pozwala nam na eksperymentowanie i wypróbowywanie nowych dań, które rozgrzeją nas w chłodniejsze dni. Przykładem takiego smacznego i aromatycznego dania, które z łatwością przygotujemy, mając odpowiednie narzędzia, jest jesienny kociołek z chorizo. Dzięki akcesoriom Ambition, jak solidne garnki i ostre noże, gotowanie staje się prostsze i przyjemniejsze
Jesienny rozgrzewający kociołek z chorizo
Składniki:
- 400g mięso mielone wołowe
- 200 g chorizo całe
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200 g ajwaru
- 30 g jalapeno w zalewie
- 20 g wędzona papryka
- 20 g mielona słodka papryka
- 10 g papryka ostra
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 10 g majeranku suszonego
- 50 g koncentrat pomidorowy (albo 4 pomidory)
- 100 g Passata pomidorowa
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- Świeża kolendra
- Olej do smażenia
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Bagietka
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do dużego garnka wlej odrobinę oleju i przesmaż tak, aby nie spalić czosnku. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do momentu, w którym mięso będzie sypkie.
Następnie pokrój chorizo w drobną kostkę i dołóż do smażonego mięsa. Dodaj także koncentrat pomidorowy i smaż całość przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj czerwone wino i zredukuj płyn do 1/3 objętości. Dodaj passatę pomidorową, ajwar, i dolej 2,5 l wody. Całość przypraw majerankiem, liściem laurowym oraz zielem angielskie. Potrawę gotuj przez 20 minut, następnie dodaj fasolę białą i czerwoną i gotuj kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojone jalapeno, paprykę: wędzoną, ostrą i słodką. Całość dopraw solą, cukrem i ewentualnie pieprzem, a następnie gotuj aż mięso będzie miękkie.
Nakładaj do miseczek, dekorując świeżą kolendrą, podawaj w zimne i ciemne dni razem z bagietką.
Materiał promocyjny