Francuski szyk na rustykalnej tęczy, czyli długo duszona gicz jagnięca z kolorowymi warzywami podana

Redakcja

Redakcja

Maciej Kurzajewski, Katarzyna Cichopek, Mateusz Gessler
Maciej Kurzajewski, Katarzyna Cichopek, Mateusz GesslerAKPA

Długo duszona gicz jagnięca w sosie własnym – z pieczonymi kolorowymi warzywami

  • 4 gicze jagnięce (po 300-400 gramów każda) 
  • 1 litr wody
  • 50 gramów soli
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 litry bulionu mięsnego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 główki czosnku
  • 100 mililitrów sosu sojowego
  • 100 gramów koncentratu pomidorowego
  • 200 mililitrów czerwonego wina
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 5 gramów ziarnistego pieprzu
  • 50 mililitrów miodu
  • 80 mililitrów demi-glace
  • 12 sztuk topinamburu
  • 12 ziemniaków fioletowych (opcjonalnie francuskich)
  • 4 kolorowe marchewki
  • 2 pory
  • 2 kolorowe bataty
  • 12 szalotek
  • 2 buraki chioggia
  • 12 pieczarek
  • 100 gramów zielonego groszku
  • oliwa
  • płatki soli