Francuski szyk na rustykalnej tęczy, czyli długo duszona gicz jagnięca z kolorowymi warzywami podana

Redakcja

Redakcja

A gdyby tak połączyć francuską haute cuisine z prostotą śródziemnomorskich tradycji i doprawić całość odrobiną koloru? Długo duszona gicz jagnięca – w aromatycznym sosie z demi-glace i czerwonego wina – to ukłon w stronę kulinarnej klasyki, zaś pieczone kolorowe warzywa – od fioletowych ziemniaków, przez topinambur, po włoskie buraki chioggia – tworzą na talerzu barwną, a przy okazji nieco rustykalną paletę smaków.

Gicz jagnięca z warzywami
Gicz jagnięca z warzywami123RF/PICSEL

Długo duszona gicz jagnięca w sosie własnym – z pieczonymi kolorowymi warzywami

Składniki:

  • 4 gicze jagnięce (po 300-400 gramów każda) 
  • 1 litr wody
  • 50 gramów soli
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 litry bulionu mięsnego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 główki czosnku
  • 100 mililitrów sosu sojowego
  • 100 gramów koncentratu pomidorowego
  • 200 mililitrów czerwonego wina
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 5 gramów ziarnistego pieprzu
  • 50 mililitrów miodu
  • 80 mililitrów demi-glace
  • 12 sztuk topinamburu
  • 12 ziemniaków fioletowych (opcjonalnie francuskich)
  • 4 kolorowe marchewki
  • 2 pory
  • 2 kolorowe bataty
  • 12 szalotek
  • 2 buraki chioggia
  • 12 pieczarek
  • 100 gramów zielonego groszku
  • oliwa
  • płatki soli

Sposób przygotowania:

Gicz jagnięcą umieścić w solance z kilkoma liściami laurowymi, zielem angielskim i rozmarynem na 24 godziny.

Po tym czasie przygotować wywar do gotowania giczy – do bulionu dodać cebule, marchew, czosnek, sos sojowy, koncentrat, wino, anyż, cynamon, pieprz, miód i demi-glace, a całość zagotować. Następnie dodać gicze i gotować przez około 2-3 godziny na małym ogniu, do miękkości.

Gicz schłodzić w wywarze, aby przeszła smakiem, po czym wyciągnąć mięso, a wywar zredukować do konsystencji gęstego sosu. Powstałym sosem pokryć gicze i tak przygotowane zapiekać w piekarniku w temperaturze 160°C przez 20 minut.

Topinambur, ziemniaki, marchew, bataty i buraki obgotować bez obierania, po czym razem z porem, cebulą i pieczarkami zapiec je w piekarniku z dodatkiem oliwy oraz płatków soli w temperaturze 170°C.