Drobiowe (i jesienne) leczo według Karoliny Stolarskiej-Bigos - z dyniowymi kluskami i... białej kiełbasy
Choć leczo na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni, wciąż pozostaje daniem niezwykle elastycznym - otwartym na nowe pomysły i lokalne dodatki. W tej wersji Karolina Stolarska-Bigos proponuje odsłonę drobiową, jesienną i zaskakującą, w której obok klasycznych warzyw i passaty pojawiają się delikatne kluski dyniowe oraz nieco przewrotny akcent w postaci białej kiełbasy.

Efekt to potrawa gęsta, treściwa i pełna smaków późnego lata oraz jesieni - aromaty papryki, pomidorów i cukinii spotykają się tu z kremową dynią, a całość zyskuje charakter dzięki mięsu drobiowemu i swojskiej białej kiełbasie. Taki zestaw sprawia, że leczo przestaje być jedynie szybkim jednogarnkowcem, a staje się daniem, które ma w sobie coś z domowego ciepła i świątecznego urozmaicenia.
Drobiowe leczo z ziemniaczano-dyniowymi kluskami i białą kiełbasą
Składniki:
- 350 gramów purée z dyni hokkaido
- 650 gramów ugotowanych ziemniaków
- 150 gramów mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 białe kiełbasy
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 cukinia
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 200 mililitrów passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- szczypta chili
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki jeszcze gorące przecisnąć przez praskę i wystudzić. Wymieszać je z puree z dyni, jajkiem, mąką i szczyptą soli, po czym wyrobić gładkie ciasto. Uformować wałki o grubości około 1,5-2 centymetrów, podzielić ostrym nożem na niewielkie kluski i ugotować je w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, filet i warzywa w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać kiełbasę i mięso, smażyć kilka minut. Następnie dorzucić paprykę i cukinię, kontynuować smażenie, wlać passatę pomidorową i około 300 mililitrów wody. Doprawić czosnkiem, papryką wędzoną, chilli, solą i pieprzem, gotować przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać pokrojone pomidory i gotować jeszcze chwilę.
Do gotowego leczo dodać kluski dyniowe i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i podawać od razu.