Dekoracja stołu na Wigilię – stwórz niezapomnianą atmosferę dzięki zastawie marki Ambition

Płatna współpraca

Świąteczny stół to serce każdej Wigilii – nic tak skutecznie nie buduje atmosfery, na której w tym czasie zależy nam szczególnie mocno. To właśnie przy nim spędzamy najwięcej czasu z bliskimi: dzielimy się opłatkiem, żywo dyskutujemy, wspominamy miłe chwile. Dzięki wyjątkowej dekoracji, porcelanie i dodatkom z kolekcji Ambition, możemy jednak osiągnąć o wiele więcej – stworzyć aranżację, która na długo zapadnie w pamięć zaproszonym gościom.

Dekoracja wigilijnego stołu to sztuka łączenia elegancji i wystawności z praktycznością
Dekoracja wigilijnego stołu to sztuka łączenia elegancji i wystawności z praktycznościąmateriały promocyjne

Podczas Wigilii każdy przedmiot nabiera symbolicznego znaczenia, a stół nie jest tu wyjątkiem. Za sprawą dekoracji ten zwykły wydawałoby się element wnętrza może przemienić się w prawdziwą oazę wspólnoty. Elegancko przyozdobiony stół zachęca bowiem do sięgania po kolejne dania, ale też prowokuje do rozmów i dodaje uroku wspólnym chwilom. Dlatego tak ważne pozostaje to, co na nim postawimy. A obok potraw, kluczową rolę odgrywają tu zastawa oraz dodatki.

Jak udekorować wigilijny stół z pomocą marki Ambition?

Choć udekorowanie stołu na Wigilię brzmieć może jak wyzwanie, wcale być nim nie musi. Gotowe zestawy od Ambition, począwszy od porcelany, aż po sztućce i szkło, zostały zaprojektowane tak, aby się wzajemnie uzupełniały i tworzyły harmonijną całość.

Dekorację stołu zaczynamy jednak od obrusu. Najlepiej takiego ze świątecznymi akcentami, ale subtelnymi - nie chcemy bowiem, aby zdominował on całą aranżację. Świetną bazą będzie biel, która podkreśli elegancję kolekcji porcelany Ambition.

Obrus na miejscu? Czas na zastawę!

Najpierw zastanówmy się jednak, jaki efekt chcemy osiągnąć. Jeśli zależy nam na odrobinie nowoczesności, z zadania idealnie wywiąże się minimalistyczna porcelana Royal. Gdy natomiast celujemy raczej w styl tradycyjny, lepiej sięgnąć po porcelanę z kolekcji Pola. Jej dyskretne i delikatne zdobienia dodadzą Wigilii klasycznego charakteru. Niezależnie od tego, na co ostatecznie się zdecydujemy, zawsze liczyć możemy na wysoką jakość wykonania.

A może... odrobina luksusu?

Nutę szyku do wigilijnej aranżacji wprowadzą sztućce Como w złotej odsłonie. Tym bardziej że ciepły odcień złota harmonijnie komponuje się zarówno z klasyczną bielą porcelany Pola, jak i bardziej nowoczesnym charakterem kolekcji Royal. Wreszcie: kieliszki i szklanki, czyli kolejny krok na drodze ku perfekcyjnej dekoracji. Sięgnąć warto po kolekcję Amber - ich charakterystyczny połysk doda stołowi lekkości.

Na koniec: detale, czyli półmiski i akcesoria do serwowania.

Wszystko, co niezbędne, znajdziemy w kolekcji Salsa. To połączenie praktyczności z elegancją. Dodatki te nie tylko doskonale się prezentują, ale przede wszystkim ułatwiają serwowanie i spożywanie potraw. A zróżnicowane zdobienia dopełnią całość kompozycji i sprawią, że stół będzie wyglądał niczym wyjęty z katalogu.

Dekoracja wigilijnego stołu to sztuka łączenia elegancji i wystawności z praktycznością. Porcelana, szkło i dodatki Ambition spełniają oba warunki, tworząc niezapomnianą atmosferę. Bo magia świąt kryje się w szczegółach, a pięknie udekorowany stół to pierwszy krok do jej odkrycia.

Na takiej zastawie dobrze podawać wyjątkowe danie. Może to być pieczony indyk z Ameryki, który sprawdzi się jako drugie danie podczas świątecznego obiadu. Jak go przyrządzić?

Pieczony indyk z Ameryki

Składniki

Pieczony indyk:

  • 1 indyk (4-6 kg, w zależności od liczby gości)
  • 200 g masła (miękkiego
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 cytryna (pokrojona na ćwiartki)
  • 1 pomarańcza (opcjonalnie, dla dodatkowego aromatu
  • Kilka gałązek świeżych ziół (tymianku, rozmarynu, szałwii, pietruszki)
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • 1 cebula (pokrojona na ćwiartki)
  • 1-2 szklanki bulionu drobiowego (do podlewania)

Farsz (opcjonalnie):

  • 300 g bułki tartej lub pokrojonego w kostkę pieczywa
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 łodygi selera naciowego (posiekane)
  • 1 jabłko (pokrojone w kostkę)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 100 g masła
  • Świeże zioła (tymianek, natka pietruszki)
  • Sól i pieprz

Sos żurawinowy:

  • 300 g żurawiny ze słoiczka
  • 150 g bulionu z pieczenia indyka
  • Opcjonalnie: skórka z pomarańczy
  • 20 g octu jabłkowego

Dodatki:

  • 2 kg ziemniaczków małych odmiana Amadine (małe ziemniaczki)
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g tymianku świeżego
  • 10 g rozmarynu świeżego
  • 50 ml oleju
  • 100 g masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie indyka:

Oczyść indyka i osusz go ręcznikiem papierowym. Usuń podroby, jeśli są w środku (możesz je wykorzystać do bulionu). Wnętrze indyka natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz drobno posiekanymi ziołami. Podnieś skórę indyka (szczególnie na piersiach) i delikatnie wsuń masło pod skórę, rozprowadzając je równomiernie. Resztą masła posmaruj całą powierzchnię indyka.

Pieczony indyk z Ameryki materiały promocyjne

Przygotowanie farszu:

Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, seler naciowy i podsmaż, aż zmiękną. Dodaj bułkę tartą lub pieczywo, jabłko, żurawinę/rodzynki oraz posiekane zioła. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw farsz do ostygnięcia. Następnie wypełnij nim wnętrze indyka (jeśli nie chcesz faszerować indyka, podaj farsz osobno).

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Umieść indyka w brytfannie. Do naczynia włóż ćwiartki cytryny, cebulę i ewentualnie pomarańczę. Wlej na dno brytfanny bulion drobiowy. Piecz indyka około 40 minut na każdy kilogram wagi. Co 30-40 minut polewaj go wytopionym tłuszczem lub bulionem, aby mięso było soczyste

Przygotowanie dodatków:

Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź. Czosnek obierz i pokrój na drobną kostkę, na patelnię dodaj olej, rozgrzej wrzuć ziemniaki i smaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj rozmaryn i tymianek. Zdejmij z patelni i wymieszaj z masłem, sowicie obsyp solą i pieprzem. Podawaj wraz z upieczonym wcześniej indykiem.

Płatna współpraca

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas