Danie na chłodne dni: zupa ziemniaczana z czosnkiem i serem oraz kulkami serowymi
Płatna współpraca
W kolejnym odcinku „halo tu polsat” kucharz Jerzy Sobieniak przygotował danie, które rozgrzeje po spacerze w zimnej, listopadowej aurze. Kluczowym składnikiem jest ser dojrzewający DZIUGAS, który nadaje daniu kremowej konsystencji. Smak zupy podkreślą także kulki serowe o smaku pomidorowym i ziemniaczano-serowe. To oryginalny dodatek, który wzbogaci danie także wizualnie.
Zaprezentowana w "halo tu polsat" zupa ziemniaczana z czosnkiem to danie, które w nieoczywisty sposób łączy prostotę z wykwintnym smakiem. Kluczowym składnikiem jest dojrzewający 36 miesięcy ser DZIUGAS, który idealnie rozpuszcza się w zupach i nadaje im aksamitnej konsystencji. Bez względu na stopień dojrzałości, sery DZIUGAS czynią dania bardziej wyrazistymi w smaku i doskonale sprawdzają się w obróbce termicznej (zarówno w gotowaniu, smażeniu, jak i pieczeniu). Będą odpowiednie nie tylko jako składnik dań wytrawnych, ale i tych ze słodką nutą.
Z kolei kulki serowe DZIUGAS to oryginalny dodatek, który wzbogaci smak całego dania. Jest to produkt przygotowany w całości z suszonego sera. Stanowi doskonałą alternatywę dla często podawanych do zup i sałatek grzanek z pieczywa Przede wszystkim jest bowiem odżywczy - suszony ser ma wysoką zawartość białka, a w wersji Original nie zawiera węglowodanów. My wybraliśmy kulki o smaku pomidorowym, ale są one dostępne w czterech smakach. Można je pokruszyć na wierzch zupy krem, zastosować jako "panierkę" do kulek ziemniaczanych lub zachować w formie kulek i włożyć do zupy.
Zupa ziemniaczana z czosnkiem i serem (36 miesięcy) oraz kulkami serowymi
Składniki:
- 800g ziemniaków obranych typ c
- 1 l wody
- Masło 50g
- 200g cebuli
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz świeżo mielony
- Kulki serowe DZIUGAS 200g
- Ser dziugas 200g
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczku szczypiorku.
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę dusimy na maśle z świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy ziemniaki, zalewamy wodą i gotujemy 30 min. Gdy ziemniaki zmiękną, wyjmujemy ok. 200 g (czyli 2 sztuki) i studzimy.
Wystudzone ziemniaki zgniatamy przez praskę i mieszamy z 50 g drobno tartego sera DZIUGAS. Z tak przygotowanej masy ziemniaczano-serowej formujemy drobne kulki. Połowę kulek serowych DZIUGAS miażdżymy do uzyskania drobnej posypki. Następnie kulki ziemniaczane obtaczamy w serowej posypce i odkładamy na bok.
Do reszty wywaru dodajemy 150g startego sera, sól i 1 ząbek czosnku. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Gotową zupę podajemy ziemniaczanymi truflami i resztą kulek serowych DZIUGAS. Całość posypujemy świeżo siekanym szczypiorkiem.
Płatna współpraca