Czteroskładnikowa perfekcja Ewy Wachowicz, czyli wigilijna kasza z grzybami (według rodzinnej receptury)

Kamil Olek

Kamil Olek

Choć grzyby od wieków łączą wigilijne stoły w całej Polsce, kasza nie jest na nich aż tak powszechną gościnią. Na niektórych ziemiach już dawno ustąpiła miejsca innym, nieco bardziej regionalnym smakom, jednak na południu kraju, chociażby w Małopolsce, wciąż odgrywa wyjątkowo istotną rolę w tradycyjnie postnym, wigilijnym menu. Tam też, między innymi w rodzinnej kuchni Ewy Wachowicz, kasza przetrwała jako obowiązkowy element świątecznego stołu – pachnąca lasem i ciepłem domowego ogniska nieustannie przypomina o tradycjach, których fundament stanowiła właśnie prostota. Taka jak i w poniższym, czteroskładnikowym wydaniu.

Kasza z grzybami
Kasza z grzybami123RF/PICSEL

Wigilijna kasza z grzybami duszona

Składniki:

  • 500 gramów kaszy jęczmiennej (perłowej)
  • 150 gramów suszonych grzybów
  • masło
  • sól

Sposób przygotowania:

Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnego dnia namoczone wyjąć, a wodę spod nich delikatnie zlać tak, by osad pozostał na dnie naczynia.

Kaszę umieścić w garnku, dodać grzyby i zalać wodą z ich moczenia. W razie potrzeby dolać wody – tak, by jej poziom sięgał około 2 centymetry powyżej kaszy. Dodać 3 łyżki masła i posolić.

Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Uważać, by się nie przypaliła – w razie potrzeby dolać odrobinę wody.

Podawać z wiórkami chłodnego masła.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas