Czteroskładnikowa perfekcja Ewy Wachowicz, czyli wigilijna kasza z grzybami (według rodzinnej receptury)
Kamil Olek
Choć grzyby od wieków łączą wigilijne stoły w całej Polsce, kasza nie jest na nich aż tak powszechną gościnią. Na niektórych ziemiach już dawno ustąpiła miejsca innym, nieco bardziej regionalnym smakom, jednak na południu kraju, chociażby w Małopolsce, wciąż odgrywa wyjątkowo istotną rolę w tradycyjnie postnym, wigilijnym menu. Tam też, między innymi w rodzinnej kuchni Ewy Wachowicz, kasza przetrwała jako obowiązkowy element świątecznego stołu – pachnąca lasem i ciepłem domowego ogniska nieustannie przypomina o tradycjach, których fundament stanowiła właśnie prostota. Taka jak i w poniższym, czteroskładnikowym wydaniu.
Wigilijna kasza z grzybami duszona
Składniki:
- 500 gramów kaszy jęczmiennej (perłowej)
- 150 gramów suszonych grzybów
- masło
- sól
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnego dnia namoczone wyjąć, a wodę spod nich delikatnie zlać tak, by osad pozostał na dnie naczynia.
Kaszę umieścić w garnku, dodać grzyby i zalać wodą z ich moczenia. W razie potrzeby dolać wody – tak, by jej poziom sięgał około 2 centymetry powyżej kaszy. Dodać 3 łyżki masła i posolić.
Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Uważać, by się nie przypaliła – w razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Podawać z wiórkami chłodnego masła.