Ciasto ze śliwkami bez miksera. Wszystko wymieszasz w jednej misce

Beata Maj

Beata Maj

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL

Puszyste ciasto ze śliwkami - bez miksera

  • 3 jajka
  • 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 120 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • 180 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • ok. 500 g śliwek (wypestkowanych, przekrojonych na pół)
  • cukier puder do posypania
  1. Jajka roztrzep z cukrem i wanilią w dużej misce (nie trzeba ubijać na pianę).
  2. Dodaj olej, wymieszaj.
  3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, krótko wymieszaj łyżką lub trzepaczką - tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy (najlepiej prostokątnej lub tortownicy ok. 24 cm).
  5. Na wierzchu ułóż połówki śliwek, lekko wciskając w ciasto.
  6. Piecz w 180°C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
  7. Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.