Arcyczekoladowe brownie w doborowym towarzystwie. Z malinami i śmietanowo-orzechową chmurką
Kamil Olek
Brownie z pełnym przekonaniem zaliczyć można do grona "najpopularniejszych ciast świata". I choć ten czekoladowo-czekoladowy wypiek to dobro samo w sobie, Ewa Wachowicz postanowiła wpleść do receptury nań nieco świeżości – tym razem dzięki dodatkowi puszystej chmurki (na bazie śmietany i mascarpone) oraz malin. O tym zaś, jak wyjątkowo udane było to przedsięwzięcie, warto przekonać się samodzielnie.
Skąd wziął się jednak cymes określany dziś jako brownie? Jak bywa to przy podobnych kulinarnych historiach – nie do końca wiadomo. Pewne jest jednak, że pojawiło się jeszcze w XIX wieku, kiedy to w amerykańskich kuchniach (bo ciasto to pochodzi właśnie stamtąd) zaczęto eksperymentować z czekoladą. Jedna z najpopularniejszych wersji głosi zaś, że ciasto to powstało na prośbę Berthy Palmer – żony jednego z chicagowskich magnatów hotelowych, okazją była zaś 400. rocznica przybycia Kolumba do Nowego Świata. Kilkanaście lat później swoją wersję spisać miała zaś Fannie Farmer, jedna z ikon sztuki kulinarnej w USA – tak też zaczął się prawdziwy boom, który trwa po dziś.
Brownie z mascarpone, malinami i masłem orzechowym
Składniki:
- 300 gramów gorzkiej czekolady
- 300 gramów masła
- 6 jajek
- 250 gramów cukru
- 120 gramów mąki
- 60 gramów kakao
- 1 szklanka śmietanki (o 30-procentowej lub większej zawartości tłuszczu)
- 250 gramów mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek masła orzechowego
- maliny
- melisa cytrynowa
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodając powoli kawałki masła. Po połączeniu składników odstawić do wystudzenia.
Jajka wybić do miski i zacząć ubijać, dodając porcjami cukier. Następnie zmniejszyć obroty i dodać kakao i mąkę.
Do masy wlać czekoladę z masłem i wymieszać całość. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o średnicy 26 centymetrów) i piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut.
W międzyczasie śmietanę wlać do miski i miksując dodawać mascarpone. Dorzucić cukier puder i masło orzechowe, po czym raz jeszcze zmiksować.
Krem nałożyć na brzegach upieczonego i wystudzonego brownie, na środku zaś umieścić maliny. Całość przyozdobić melisą.
Smacznego!
Przypominamy też, że wszystkie odcinki programu Ewy zobaczycie w Polsat Box Go.
Materiał zawierał linki partnerów reklamowych.