Arcyczekoladowe brownie w doborowym towarzystwie. Z malinami i śmietanowo-orzechową chmurką

Kamil Olek

Kamil Olek

Brownie z pełnym przekonaniem zaliczyć można do grona "najpopularniejszych ciast świata". I choć ten czekoladowo-czekoladowy wypiek to dobro samo w sobie, Ewa Wachowicz postanowiła wpleść do receptury nań nieco świeżości – tym razem dzięki dodatkowi puszystej chmurki (na bazie śmietany i mascarpone) oraz malin. O tym zaś, jak wyjątkowo udane było to przedsięwzięcie, warto przekonać się samodzielnie.

Ewa Wachowicz i jej brownie z malinami
Ewa Wachowicz i jej brownie z malinamiAKPA

Skąd wziął się jednak cymes określany dziś jako brownie? Jak bywa to przy podobnych kulinarnych historiach – nie do końca wiadomo. Pewne jest jednak, że pojawiło się jeszcze w XIX wieku, kiedy to w amerykańskich kuchniach (bo ciasto to pochodzi właśnie stamtąd) zaczęto eksperymentować z czekoladą. Jedna z najpopularniejszych wersji głosi zaś, że ciasto to powstało na prośbę Berthy Palmer – żony jednego z chicagowskich magnatów hotelowych, okazją była zaś 400. rocznica przybycia Kolumba do Nowego Świata. Kilkanaście lat później swoją wersję spisać miała zaś Fannie Farmer, jedna z ikon sztuki kulinarnej w USA – tak też zaczął się prawdziwy boom, który trwa po dziś.

Brownie z mascarpone, malinami i masłem orzechowym

Składniki:  

  • 300 gramów gorzkiej czekolady 
  • 300 gramów masła 
  • 6 jajek 
  • 250 gramów cukru 
  • 120 gramów mąki  
  • 60 gramów kakao  
  • 1 szklanka śmietanki (o 30-procentowej lub większej zawartości tłuszczu) 
  • 250 gramów mascarpone  
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 5 łyżek masła orzechowego 
  • maliny 
  • melisa cytrynowa 

Sposób przygotowania: 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodając powoli kawałki masła. Po połączeniu składników odstawić do wystudzenia.

Jajka wybić do miski i zacząć ubijać, dodając porcjami cukier. Następnie zmniejszyć obroty i dodać kakao i mąkę.

Do masy wlać czekoladę z masłem i wymieszać całość. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o średnicy 26 centymetrów) i piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut.

W międzyczasie śmietanę wlać do miski i miksując dodawać mascarpone. Dorzucić cukier puder i masło orzechowe, po czym raz jeszcze zmiksować.

Krem nałożyć na brzegach upieczonego i wystudzonego brownie, na środku zaś umieścić maliny. Całość przyozdobić melisą.

Smacznego!

Przypominamy też, że wszystkie odcinki programu Ewy zobaczycie w Polsat Box Go.

Materiał zawierał linki partnerów reklamowych.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas